“CineTrust” International Filmworkshop Budapest 2012

 

Leonardo da Vinci Partnerség

 

“CineTrust” International Filmworkshop Budapest 2012

2012. december 10-14.

A CineTrust program nyitórendezvényét Budapesten tartottuk, a helyszín a korábban már sokszor bevált Aranytíz kultúrház volt. Vendgéinket Angliából (Redbridge Drama Centre), Csehországból (Luzanky Leisure Centre) és Bulgáriából (Format SFF Foundation) fogadtuk, akik 5-6 fővel képviselték magukat. Angliából 4 diák 1 tanár , Cseh országból 5 diák , 1 tanár , Bulgáriából 5 diák , 1 tanár . Magyarorszábról 9 diák és 6 tanár vett részt a munkában.

A program lényege, hogy a három országból érkezett vendégek a magyar diákokkal kiegészülve háromszor egyhetes szakmai gyakorlaton próbálhassák ki filmes tudásukat, egy nemzetközi tanárcsoporttól tanulva. Az intenzív gyakorlaton a megadott téma alapján a forgatókönyvírástól a forgatáson át az utómunkáig minden fázist meg kell valósítaniuk, mindezt angolul.

December 10.-én indult a workshop, az első nap az érkezésekkel, szállások elfoglalásával telt. A délután-esti városnézésre és ismerkedésre már az összes külföldi csoport a magyar résztvevőkkel együtt tudott menni és a vacsorát is közössen költötték el . A szakmai program kedden kezdődött. Bár a szervezők nagy része a hosszú előkészítési fázis alatt már megismerkedett egymással a Skype-meetingeken, a diákok először találkoztak, számukra Geltz Péter , színész- tanár tartott ismerkedő tréninget. Ezalatt a csoportvezetők tanári értekezleten vitatták meg a felmerülő kérdéseket, és személyesen tisztázták a workshopok további menetét, illetve az egyes szervezetek feladatait. Ezután a diákokat csoportokra osztottuk, ügyelve arra, hogy minden nemzet képviseltesse magát az egyes csoportokban.  A megadott téma ("Budapest anzix") alapján kellett forgatniuk a megírt és jóváhagyott forgatókönyvek és tanáraink segítségével .

A lelkesedésnek hála a filmek meglehetősen gyorsan elkészültek, volt aki már a keddi napon megkezdte az utómunkát, és a legtöbb alkotás már szerda estére elkészült. Minden csoporttól egy-egy filmet vártunk el a workshop végén, de voltak csoportok, melyek két filmet is be tudtak fejezni a szűk határidő alatt.

A filmek vetítése egy záróünnep keretén belül történt, ami nyilvános volt s a nagyszámú közönség örömmel fogadta a nemzetözi csoportok bemutetkozó filmjeiz. A fiatal alkotók a megadott téma mellett egy werkfilmet is készített. A filmek felkerültek videómegosztóra, valamint egy DVD-n juttatjuk el partnereinkhez.

 

Budapest, 2013. január 27.

Merza Gábor

A Ház a Réten Kulturális Egyesület vezetője

az iskola igazgatója

 

A beszámoló letölthető formátumban