International Filmworkshop Budapest - 2010 tél

2010 International Filmworkshop Budapest

2010. november 29. - december 5.

Negyedik alkalommal rendeztük meg egész hetes szakmai gyakorlatunkat, az International Filmworkshopot Budapesten.

Helyszínünk ezúttal is az Aranytíz Kultúrház volt mellyel társrendezőként rendeztük meg az eseményt. Workshopunk célja, hogy a résztvevő filmesek diákok nemzetközi forgatócsoportokban próbálhassák ki az év közben tanultakat, megszerezzék első forgatási tapasztalataikat, közben játékosan tanulnak meg filmezni és megismerik egymás kultúráját.

Lengyel, cseh, szlovák és magyar diákokat és független filmeseket láttunk vendégül. Az ingyenes gyakorlaton kívül, teljes ellátást biztosítottunk számukra szintén térítésmentesen.

A résztvevőket alkotócsoportokra osztottuk, ügyelve arra, hogy a csoportokban keveredjenek a nemzetek, így munkanyelvként az angolt kellett használniuk. Minden csoportnak egy filmetűdöt kellett elkészítnie az egy hetes gyakorlat alatt.

Idén a filmek témája:

„MODERNITÁS és HAGYOMÁNY BUDAPEST BELVÁROSBAN”.

Minden szükséges technikai felszerelést és azok tartozékait (pl: kamerák, editálásra alkalmas számítógépek), valamint szakmai segítséget (filmrendezők operatőrök szerkesztők, dramaturgok és vágók) biztosítottunk.

A találkozó szakmai része hétfőn délután kezdődött. A bemutatkozás után ismertettük a feladatot, beosztottuk a csoportokat, és megkezdődött a filmötletek kidolgozása.

A gyakorlat teljes tartama alatt rendelkezésre álltak az editáló berendezések, és a forgatási eszközök, a résztvevők szabadon oszthatták be a forgatás és az utómunka idejét, a szakemberek tanácsait, meghallgatva és elfogadva.

Esténként a korábbi Workshopok filmjeiből tartottunk vetítést ezzel is inspirálva a készülő munkákat, valamint megtekintettük az aznap készült musztereket, tanárok segítségével tanácsokat adtunk a másnapi forgatással kapcsolatban.

A gyakorlaton kívül fakultatív programokat is szerveztünk (kirándulás Szentendrére-múzeumlátogatások- könyvbemutató, jazz koncertek stb.) melyeken nagy örömünkre sokan vettek részt.

A Workshop sikeresen zárult, minden csoport teljesítette a feladatot, összesen 8 film született. Nem vártunk el remekműveket de jól szerkesztett és felépített, technikai qualitásokkal és művészi értékeket, hordozó filmeket igen, a cél a gyakorlat megszerzése és a kreatív ötletek megvalósítása volt.

Az összes alkotás vállalható volt, és öt film olyan jól sikerült, hogy azokat továbbiakban fesztiválokra fogjuk nevezni és különböző független filmes rendezvényeken, bemutatjuk.

Az utolsó munkanapon, szombaton az elkészült filmeket díszvetítésen mutattuk be, mely a nyilvánosság számára is nyitott volt és ingyenes.

A filmekből műsoros DVD-t szerkesztünk, melyet minden csoport, valamint támogatóink és társrendezőink is megkapnak.

Az elkészült filmek mindenki számára megtekinthetőek

TÉLI WORKSHOP 2010Az INTERNATIONAL FILMWORKSHOP BUDAPEST 2010 címszó alatt a http://www.youtube.com/user/igazipolifilm webcímen.

 A résztvevők szakmai fejlődésén túl ezzel a Workshoppal is hozzájárultunk nemzeteink és civil szervezeteink kapcsolatainak továbbépítéséhez, segítve a hosszabb távú együttműködésünket.

 

Merza Gábor
Az International Filmworkshop Budapest 2010 művészeti vezetője
A rendezvény producere

 

 

Az esemény rendezői:

Ház a Réten Közhasznú Egyesület
Aranytíz Kultúrház
Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus

 

Az esemény támogatói:

Visegrád 4 Found     
Belváros-Lipótváros Önkormányzata

 

Az eseményen résztvevő személyek:

LENGYEL:

Andrzej Karpinski
Beata Starczewska
Sławomir Kuśnierz
Ewa Bone
Severine Pacholczyk
Krzysztof Rybak

 

CSEH:

Mirek Obrátil
Vilém Musil
Martin Slováček
Nikola Fuhrlingerová
Katka Taubingerová
Franziska Nagelová
Katka Suchánková
Gábina Kubátová

 

SZLOVÁK:

Katarina Hlincikova
Johan Kolinsky
Martin Tokár

 

MAGYAR:

Merza Gábor
Matkócsik András
Gedeon Tímea
Kukovecz Irén
Mester Ákos
Liktor Gergely
Merza Ábel
Sümegi Eszter
Ángyán Béláné Kata
Barna Gergely
Bekker Csaba
Csicskovics Péter
Galambos Anita
Győrki Ákos
Hotzi Gábor
Kámán Miklós Gyuláné Zsuzsa
Kiss Gábor
Kozma Hilda
Mező György
Mikula Anna
Molnárné Hartl Gabriella
Sipos János
Szűcs Sándor Győző
Rusznáky Ervin
Kőhegyi Orsolya
Balogh Péter
Czintos Árpád