International filmworkshop Budapesten - 2012. nyár

 

2012 június 18 és 24 között nemzetközi filmworkshopot szervezünk. A rendezvény célja, hogy a különböző országokból érkezett résztvevők megismerjék egymás kultúráját, nyelvét és közösen készítsenek filmeket. A filmeket idén a Budapesten található közös műemlékekről készítjük.

 

 

A meghívott vendégek közép-európai független filmesek a Visegrádi országokból: lengyel, cseh és szlovák intézményekkel hosszabb ideje együttműködünk  fesztiválokon és workshopokon keresztül. Minden meghívott országnak van valamilyen kulturális vagy történelmi emléke (műemlék, szobor) Budapesten. A workshopon ezeket felkeressük, hogy megtudjuk mit jelentenek a mai fiatalság számára.

A program a filmforgatás mellett a nemzetközi kapcsolatok építését is segíti.

A workshop elején csoportokra osztjuk a résztvevőket, úgy hogy csoportokban minél több különböző nemzet képviseltesse magát. Megkeresik az említett műemlékeket, és beépítik a forgatókönyvükbe. A hét során a forgatás mellett kamerahasználati, és vágási gyakorlatot tartunk. A workshop egyik napján Visegrádra látogatunk, a Visegrádi Szerződésre emlékezve, forgatásra itt is lesz lehetőség.  Az elkészült filmeket június 23-án mutatjuk be.

Minden este lehetőség lesz közösen visszanézni a felvett anyagot, hogy egymást ötletekkel ellátva segítsük a másnapi forgatást. Június 22-én filmklubot tartunk, ahol hazai, illetve vendégeink által hozott független filmek kerülnek bemutatásra. Terveink szerint a workshopon négy, egyenként 10 perces film fog elkészülni, melyeket a Kultúrházban tartott vetítésen túl fesztiválokon is indítani fogunk.

A technikai felszerelést és a szükséges nyersanyagot intézményünk biztosítja a résztvevők számára, részint saját eszközökből, valamint pályázati forrásokon keresztül. Külföldi vendégeink szállásáról, ellátásáról és budapesti utaztatásáról is gondoskodunk.

Partnerek:

Luzanky Leisure Centre
Studio Lavka

Mphilms Civil Association

Local Community Center

International Visegrad Fund