"CineTrust" International Filmworkshop - II. állomás, Brno

cinetrust 2013A Cinetrust második állomása a csehországi Brno volt. A projekt végső célja, hogy a filmkészítés minden fázisán végigvezesse a résztvevő diákokat, a magyarországi rendezési gyakorlat után itt a hangtechnika került a fókuszba. A cseh iskolának otthont adó Studio Lavka tekintélyes hangfelszereléssel, hangstudióval rendelkezik. A workshopon a résztvevők feladata az volt, hogy a filmekben központi helyre kerüljön dramaturgiailag valamilyen hanghatás, vagy akár egy zene, melyet a hangstudióban kell felvenni.

Az ötnapos rendezvényen a csoportoknak ismét egy-egy filmet kellett leforgatniuk. Három napjuk volt a forgatókönyvírásra, forgatásra, vágásra, mely most még a zörejek felvételével, sőt sokszor a zene megírásával is bővült. Még így is akadt csoport, amely két filmet készített, de a feladatot mindenki teljesítette.

március 31.

Első nap megérkeztek a csoportok. Egy belváros-közeli szállodában lettünk elszállásolva, a hideg ellenére hamarosan mindenki a városba vette az irányt. A legtöbben már ismerték egymást a budapesti rendezvényről, de az újak is hamar beilleszkedtek. 

április 1.

Mirek Obratil ismertette a feladatot, és a bemutatkozás után felosztotta a résztvevőket csapatokba. A forgatócsoportokban minden nemzet képviselve volt, az öt magyar is öt különböző stábhoz került. A csoportok érdekes csapatépítő játékokban próbálhatták ki kreativitásukat, egy színpadi jelenetet kellett összeállítani, melyben csupán hanghatásokkal kellett elmesélni a történetet.

A nap hátralévő részében megindulhatott a forgatókönyvírás, az idő rövidsége miatt a legtöbben már aznap elkezdték a forgatást is.

április 2.

A napot mindenki további filmforgatással töltötte, kivéve akik a hangstudiót használták. Az első nap összeállított beosztás alapján minden csapatnak lehetősége volt, sőt kötelezve volt a hangstudiót 2-3 órára igénybevenni, hogy felvegyék a filmhez szükséges zenéket, zörejeket, esetenként a hangalámondást. Legtöbben már ekkor belefogtak az utómunkába.

április 3.

A nap a vágásról, utómunkáról szólt. A vetítésre mind az öt csapat elkészült, összesen hat filmmel. A filmek népszerűségét mutatja, hogy többször is le lettek vetítve az este folyamán. A bemutató után a cseh csapat fogadást rendezett a Lavkában, majd a csapatok a városban verődtek össze.

április 4.

A visszaút előtt ki-ki maga időrendje szerint mozgott, a magyaroknak még maradt egy fél nap városnézésre, ekkor látogattunk el a brno-i várba, a Spilberk-be.