FELHÍVÁS és PÁLYÁZAT

2016. augusztus 22-28.tól rendezzük meg a diákoknak, amatőr és kezdő filmeseknek, az úgynevezett FILM Műhely Alkotó tábort BUDAPESTEN, különböző helyszíneken.

Immár 14. alkalommal rendezzük hagyományos budapesti egy hetes filmes alkotó táborunkat a Ház a Réten Közhasznú Kulturális Egyesület szervezésében.  Az Egyesületnek olyan híres filmezéssel is foglalkozó tagjai vesznek részt a munkában, mint Szőke András Balázs Béla díjas filmrendező, Tariska Szabolcs forgatókönyv író dalszerző, Kovács Gábor újságíró és Merza Gábor független filmes, tanár.

Olyan filmezés iránt érdeklődő fiatalok jelentkezését várjuk, akikben már felmerült, hogy önálló filmet készítsenek, el is kezdték, de még bizonytalanok részint a tudásuk és tapasztalataik hiánya, részint környezetük visszaigazolásának elmaradása miatt.

Az egy hét együttlét segítheti Őket elképzeléseik megvalósításában, olyan közösség építő formában ahol kiteljesedhetnek, az alkotó csoporton belül munkamegosztás feladatvállalásaival, személyes ambícióik. Ehhez ad meg minden segítséget a Tábor filmszakmai szervezői és meghívott előadói, oktatói gyakorlat vezetői. A szakemberek segítségével elméleti és gyakorlati foglalkozások keretében sajátíthatják el a filmezés alapjait: kamera-mozgások, plánok, világítási alapok, a rendezés gyakorlati és elméleti kérdései, forgatókönyvírás, valamint a vágás alapismeretei. Mindezt könnyed játékos formában sok gyakorlattal.

15-20 fiatalt várunk az ország minden részéről és a határon túlról is. Szándékunk szerint angol, szlovák, cseh és lengyel fiatal filmeseket is meghívunk gyakorolandó az idegen nyelv (angol) és a koprodukciós munka.

Több budapesti helyszínen is folyna a Tábor munkája, több partner bevonásával.  Partnerünk a Budavári Művelődési Ház, az Aranytiz Kultúrház és a Polifilm Műhely Közhasznú Alapítvány.

A műhely munka során betekinthetnek a 23. Országos Diákfilmszemle eseményeibe is, ahol a híradó készítés szakmai fogásait is megismerhetik.

A programot Merza Gábor filmes- tanár művészeti vezetésével valósítjuk meg. Meghívjuk előadást tartani, tanítani és gyakorlatot vezetni a következőket: Fazekas Bence MTVA vezető operatőr, Pesty László filmrendező producer, Nyitrai Kata főszerkesztő MTVA, Matkócsik András operatőr, Szita Miklós Balázs Béla díjas producer, Medgyesi Gabriella szerkesztő, rendező, Nyakó Júlia színművész, Mester Ákos vágó és Bakó. Krisztián angol tanár.

Film- Műhely táborunkkal szeretnénk hozzájárulni a fiatalok vizuális neveléséhez, tehetségük ápolásával a jövő képalkotóinak szakmai segítséget nyújtva hozzájárulhatunk filmes ambícióik megvalósulásához, mindannyiunk örömére és hasznára.