Égig érő művészeti kurzus / filmes kurzus Merza Gábor vezetésével

Benedek Gyula és Zanotta Veronika a szovátai összművészeti táborról

Szovátán, a székelyföldi üdülőhelyen úgy kezdődik az augusztus, hogy mintegy ötszáz ember, maskarások, fúvószenekar, huszárok, helyi hagyományőrző együttesek, a parajdi bányászzenekar, a parajdi néptáncegyüttes és sok-sok gyerek vonul végig a Medve-tó partján. A Zanotta-Art Kulturális és Művészeti Egyesület alapítói, vezetői, egy anyaországi színművész házaspár, nevezetesen Benedek Gyula és Zanotta Veronika összművészeti tábora, az Égig érő művészeti kurzus és fesztivál nyílik meg ily szépen és látványosan. Az idén a tábor 2010.augusztus 1-jétől 10-ig tartott.

Szovata1 Szovata2
Szovata3 Szováta4

a fotók az idei táborban készültek.   

Tábori filmek:

http://www.youtube.com/watch?v=j9KZWHkhiyQ

http://www.youtube.com/watch?v=wA4d6lqRsiw

A gyerekek iránt elkötelezett színművész házaspár hat évvel ezelőtt megszervezett Budapesten egy összművészeti gyermektábort. A vállalkozás sikerén felbuzdulva 2007-ben Árkossy Árpád rendező barátjukkal közösen folytatták a munkát Szalkszentmártonban, ahol vendégül láttak húsz dévai gyerekeket Böjte Csaba védencei közül. Csaba testvér a következő évben meghívta őket Dévára, s mivel akkor már Benedek Gyula és Zanotta Veronika egyre több műfajban tartott kurzusokat, megalapították a Zanotta-Art Kulturális és Művészeti Egyesületet. A létszám növekedése miatt került át a tábor a harmadik alkalommal a Görgényi-havasok közé, a Medve-tó melléki Szovátára. Itt található Csaba testvér egyik legnagyobb otthona, a Szent József Gyermekotthon, ennek kertjében akár másfél ezer néző is elfér. Itt építettek szabadtéri színpadot és itt rendezik már másodszor az Égig érőt. Délelőtt és kora délután különböző művészeti műhelyekben tanítják a gyerekeket, az esti órákban profi társulatok tartanak előadásokat a táborozóknak, a gyerekek a búcsúesten maguk is bemutatkoznak. 

A szovátai összművészeti tábor vezetői, Zanotta Veronika, Benedek Gyula és vendégeik idén augusztus 1-jétől 10-ig, tizennégy kurzussal várják a gyerekeket. A két színházi csoporttal Zanotta Veronika és Árkossy Árpád foglalkozik, a mozgásszínházas kurzust M. Kecskés András irányítja. A Vojtina Bábszínházból Rumi László egy bábcsoportot, társai két játszóházas csoportot vezetnek. Merza Gábor a Polifilm iskola igazgatója avatja be a gyerekeket a filmezés titkaiba, a média-kommunikáció alapelveit a Duna TV székelyudvarhelyi szerkesztőségből érkező Fazekas Szabolcs ismerteti meg a gyerekekkel, az elkészült riportokat igyekeznek adásba is eljuttatni. A képzőművészeti csoportok között van sószobrászati kurzus, hiszen Szováta a Sóvidék központja, a fafaragók egy ismert helyi fafaragó művész, Székely Lajos műhelyében tevékenykednek, a sóvidéki motívumokat viszi fára a gyerekekkel. A festészeti műhely vezetője Perger László, az üvegfestészeti és papírszobrászati műhelyt a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola művésztanárai vezetik. A zenei kurzust egy Németországból érkező tanárnő irányítja majd Carl Orff módszerével. Újdonság a környezetvédelmi kurzus, az alapítók szeretnék környezettudatossá nevelni a gyermekeket. 
A tábor zárónapján a közönség elé tárják a foglalkozások végeredményét. A képzőművészek kiállítását maguk a gyerekek szervezik meg, az utolsó napon a színházi csoportok is bemutatót tartanak. Zanotta Veronika idei terve, hogy a székelyföldi legendákból rendez színpadi kompozíciót Fazekas Szabolcs gazdag gyűjteményére támaszkodva. A magyar népmese amellett, hogy megmozgatja a fantáziát, erkölcsközpontú, helyes viselkedési formákat, modelleket ismertet meg a gyermekekkel. Fazekas Szabolcs legendagyűjteménye a turisztikai látványosságok kínálatában is pozitív fordulatot idézhet elő, ezentúl a Drakula-kultuszt árnyalhatja a Gyilkos-tó és a székely leány legendája. 
Az esti órákban elismert színházak tartanak naponta legalább két színházi bemutatót este hattól és nyolctól, s minden napot táncház zár. Az idén többek között a Vojtina Bábszínház, Kecskés András, a lengyelországi Jacek Havas együttese tart bemutatatót az udvarkertben, a művelődési házban és a Teleki Oktatási Központban. 6-án, pénteken este a Magyar Bor Akadémia támogatásával, a térség politikai és gazdasági vezetőinek részvételével, az Aqua Danubius Szováta hotelban lesz jótékonysági borárverés, amelynek bevételét a Szent József Gyermekotthonnak ajánlják föl. A gyermekek várható létszáma idén 250 és 300 között lesz, jelentős részük a Szent Ferenc Alapítványtól érkezik, de részt vesznek a táborban parajdi, szovátai és anyaországi hátrányos helyzetű gyerekek, a tervek közt szerepel árvízkárosultak egy csoportjának meghívása is. Zanotta Veronika példaértékűnek tartja Böjte Csaba hitét és elhivatottságát.